Shockwave therapie

Shockwave therapie is binnen Nederland vooral bekend als behandelmethode voor peesklachten en hielspoor. Het shockwave apparaat creëert drukgolven die via een behandelkop op het lichaam worden overgebracht. Het gaat hierbij niet om elektrische schokgolven maar om mechanische geluidsgolven.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat shockwave therapie ook een veilige, effectieve en praktische methode is om spasticiteitsklachten te behandelen. Shockwave verlaagt de spierspanning, laat de beweeglijkheid van gewrichten toenemen en verbetert het looppatroon.

Werking van shockwave therapie bij spasticiteit

Om een spier te laten aanspannen verstuurt het zenuwstelsel een ‘elektrisch’ signaal naar de spier. Zodra dit signaal aankomt aan het einde van de zenuw moet dit signaal worden omgevormd naar een ‘chemisch’ signaal in de spier. Dit gebeurt bij de overgangen tussen de zenuw en de spier. Bij spasticiteit is dit proces vaak continu gaande zonder dat er bewust gekozen wordt om de spier te laten aanspannen. Er zit als het ware geen rem op. Dit geeft een spastische spier een hoge basisspanning die vaak leidt tot lichamelijke klachten.

Uit wetenschappelijke blijkt dat de overgangen tussen de spier en de zenuw gevoelig zijn voor shockwaves. Behandeling met shockwave therapie zorgt ervoor dat er minder signalen, die voor aanspanning zorgen, bij de spier aankomen. Er komen echter nog ruim voldoende signalen bij de spier aan om deze gewoon te gebruiken.

Behandeling en frequentie bij shockwave therapie:

Er wordt driemaal behandeld met shockwave therapie met 7 tot 10 dagen er tussen. De behandeling duurt enkele minuten per spier en is over het algemeen niet pijnlijk. Ook voor kinderen is deze behandeling goed verdraagbaar. Pijnstilling of narcose zijn dan ook, in tegenstelling tot botoxinjecties, niet nodig.

Om de prikkels die het shockwave apparaat maakt goed te geleiden wordt er gewerkt met contactgel. Dit kan wat koud aanvoelen. Het apparaat maakt een tikkend geluid. Er kan eventueel een koptelefoon worden opgezet om het geluid van het apparaat te dempen.

Indicatiegebied shockwave therapie bij spasticiteit:
  • Spasticiteit bij Cerebrale Parese (CP)
  • Spasticiteit na een hersenbloeding of herseninfarct (CVA)

Voor de behandeling van andere indicaties en diagnosegroepen (multiple sclerose (MS), dwarslaesie, traumatisch hersenletsel etc.) is minder wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. Behandeling bij deze indicaties is alleen aan te raden na overleg met uw (revalidatie)arts.