Hypervibe:  Whole Body Vibration (WBV)

Praktijk Sterre maakt sinds 2021 gebruik van de trilplaat (Hypervibe).
Deze werden in het verleden veel gebruikt in de fitness setting maar Praktijk Sterre zet de Hypervibe in als onderdeel van de neurorevalidatie.

Er zijn 2 soorten trilplatforms op de markt verkrijgbaar, kantelplatforms en verticale platforms. Een kantelplatform trilt met een wipbeweging rondom een centrale as. Een verticaal platform trilt recht omhoog en omlaag.

HyperVibe heeft om een aantal redenen gekozen voor het kantelplatform. Een eerste reden is dat er op een verticaal platform weinig of geen balansverbeteringen te zien zijn. Een andere reden is dat onderzoek heeft uitgewezen dat verticale trillingen aanzienlijk meer trillingen in het hoofd veroorzaken, terwijl de trillingen van een kantelplatform worden getemperd door het bekken.

Het fundamentele beginsel van vibratieTRAINING is het opwekken van snelle spiersamentrekkingen via de mechanische beweging van een vibratieplatform, door middel van een zogeheten spierrekkingsreflex.

Om een trainingseffect te realiseren om spieren te ontwikkelen hebben we naast deze reflex ook voldoende G-kracht nodig.

De eenvoudigste manier om de G-kracht te begrijpen, is om het te zien als de belasting waar uw spieren weerstand tegen bieden. Wanneer we gewichten tillen, voegen we meer gewicht toe om de weerstand te verhogen, wanneer we vibratietraining doen, voegen we meer G-kracht toe om de weerstand te verhogen.

De volgende resultaten kunnen worden behaald afhankelijk van de gekozen frequentie:
  • Verbeterde spierkracht
  • Betere balans
  • Normalisatie van spierspanning
  • Verbeterde botdichtheid
  • Verbeterde mobiliteit
  • Betere coördinatie