Trauma heling bij ouderen

7 jaar geleden kwam Virry op mijn pad. Als ambulant begeleider en verzorgster heb ik haar leren kennen als een pittige, intelligente vrouw die goed wist te verwoorden wat ze wilde in het leven.  De regie hebben en houden was een overlevingsmechanisme voor haar, wat voor haarzelf en haar omgeving soms best lastig was.
Als vriendin heb ik haar vooral leren kennen als een lieve maar zeer beschadigde vrouw met een groot trauma. Mentale- en lichamelijke tegenslagen wisselde elkaar af en de fysieke en geestelijke pijn liep als een rode draad door haar leven. Virry ging niets uit de weg als het haar iets positiefs kon opleveren om te blijven genieten van het leven.
Ik vertelde haar over de Neuroptimal sessies die ik geef bij praktijk Sterre en ze wilde hier direct mee aan de slag. Zonder grote  verwachtingen maar met enige hoop gaf ze zich over aan het zelfherstellend vermogen van haar brein. Dat is het mooie van neuroptimal. Het brein wordt gespiegeld en weet zelf precies wat het nodig heeft om andere effectievere paden aan te leggen.
Al na een paar keer merkte ik verschil bij Virry maar toen ik haar vroeg of ze zelf iets merkte was ik ontroerd. De heftige nachtmerries die ze had overgehouden uit haar jeugd in het kamp ten tijde van de oorlog waren verdwenen met als gevolg dat ze weer sliep en weer in haar energie kwam.
Ik citeer: “ Karen, het lijkt alsof de hemel is opengegaan en de zon iedere dag weer opkomt voor mij.”
Ik ben dankbaar en blij dat ze de laatste twee jaar voor haar onvermijdelijke overlijden zonder nachtmerries heeft kunnen slapen.

In memoriam : Virry de Vries Robles
02-07-1932          03-03-2022
Karen Schloszer